Schrijf je graag met de hand? Of ben je bezig met je eerste manuscript? De ambacht van het maken van je eigen boek is ontzettend interessant. En hoewel boeken vroeger vaak genaaid werden gebonden, kun je ook zelf aan de slag met lijm voor boekbinden. Wij vertellen je alles over het zelf binden van een boek.
Je kunt verschillende soorten lijmen gebruiken voor het boekbinden. Om de rug te lijmen, wordt er meestal gebruikgemaakt van polyvinylacetaatlijm (PVA). Het is effectief, flexibel, sterk en vrijwel overal te koop. Deze lijm wordt ook wel houtlijm of witte PVA-schoollijmen genoemd.
Pattex Express Houtlijm is een sneldrogende, zeer sterke houtlijm die doorschijnend opdroogt in tien minuten. Hierdoor is het een goede keus voor het boekbinden.
Houd bij het kiezen van je lijm altijd rekening met de volgende aspecten:
Giftigheid – vermijd giftige producten.
Sterkte – je hebt middelzware of zware lijm nodig om het hele gewicht van het boek te kunnen dragen.
Kleur – kies een lijm die helder opdroogt om vlekken te voorkomen.
Zuurgraad – koop een zuurvrije of pH-neutrale lijm om vergeling en beschadiging van de rug te voorkomen.
Flexibiliteit – het boek moet goed open en dicht kunnen.
Gelijmd gebrocheerde boeken, ook bekend als garenloos gebrocheerde boeken, worden op een voordelige manier gebonden zonder gebruik te maken van katernen. In plaats daarvan worden de losse bladen direct in de rug van de omslag gelijmd. Deze bindmethode wordt vaak toegepast bij grote oplages en boeken die niet intensief gebruikt worden.
Dit heb je ervoor nodig:
papier voor de kaft
PVA-lijm
zware boeken
paperclips
kladpapier
stalen liniaal
hobbymes
zelfhelende snijmat
verfkwast/schuimkwast
Tip: Je kunt papier van elk formaat gebruiken voor de bladzijden van je boek, maar vergeet niet dat de bladzijden in de kaft moeten passen.
- Snijd het papier op maat. Gebruik paperclips om het papier op zijn plaats te houden terwijl je het snijdt met een hobbymes, stalen liniaal en snijmat. Tip: Plaats wat kladpapier tussen de paperclip en het papier om te voorkomen dat de paperclips afdrukken achterlaten.
- Voeg een extra pagina aan de boven- en onderkant toe. Deze twee bladzijden worden later vastgeplakt aan de kaft.
- Maak het papierblok. Stapel het papier en leg de randen van de vellen op één lijn door de stapel tegen het tafelblad te tikken. Vellen die niet gelijk liggen, worden niet gelijmd en kunnen eruit vallen. Zorg ervoor dat het papier niet meer beweegt, door er iets zwaars op te leggen of de bladzijden vast te zetten met een paperclip.
- Breng de lijm aan. Breng met de verfkwast/schuimkwast een dunne laag PVA-lijm aan op de rand van de stapel om de rug te vormen.
- Voeg meer lagen lijm toe. Laat de lijm drogen en herhaal tot je tevreden bent met het resultaat. Als je papier krom trekt tijdens het drogen, leg het dan onder zware boeken terwijl de laatste laag droogt.
- Knip bij indien nodig.
Nu is het tijd om de kaft te maken en je boek erin vast te lijmen.
Bereid de kaft voor de omslag voor. Gebruik stevig papier. Als je een harde kaft wilt, gebruik je karton voor hardcovers. Voor softcovers gebruik je gelamineerd papier.
Maak de kaft. Pas de kaft in het boek. Geef genoeg ruimte aan de kaft zodat het kan overlappen en de hoeken van het boek goed beschermt. Knip de kaft op maat. Gebruik een hobbymesje en een liniaal om de kaft recht en gelijk met je stapel uit te snijden.
Wikkel de kaft om het boek. Breng de pagina's op één lijn met de rug.
In elkaar zetten. Open je kaft en breng PVA-lijm aan op de rug. Breng ook wat lijm aan op de binnenkant van de kaft. Wikkel de omslag om het blok en druk het aan.
Laat drogen. Houd het geheel op zijn plaats door er iets zwaars op te leggen en laat het project een nacht drogen.
Deel je eigen projecten