Als je altijd al hebt willen knutselen met papier-maché, maar nooit de basis hebt geleerd, dan is deze handleiding precies wat je nodig hebt om aan de slag te gaan. Volg de stappen en voor je het weet creëer jij de mooiste creaties van papier-maché.
Papier-maché is één van die doe-het-zelf-knutseltechnieken waar velen van ons over hebben gehoord, maar het nooit echt hebben geprobeerd, buiten die ene keer op school toen je heel jong was. Het verpulverde papier – stroken papier die aan elkaar zijn gehecht met een lijmpasta – is heel makkelijk te maken. Als je eenmaal de basis onder de knie hebt zit er geen limiet meer aan hoe creatief je kunt zijn tijdens het knutselen met papier-maché.
Voordat je volledig los kunt gaan met jouw papier-maché ideeën zul je de basisprincipes van het knutselen met papier-maché moeten leren. Geen zorgen, deze zijn eenvoudig onder de knie te krijgen.
- Papier. Het eerste ingrediënt dat je nodig hebt om papier-maché te maken is papier. Oude kranten zijn altijd de beste keuze, omdat deze goedkoop, poreus, flexibel en redelijk sterk zijn.
- Scheur. Als je je krant eenmaal hebt, scheur deze dan in reepjes in plaats van te knippen. Door te scheuren ontstaat er een zachtere rand waardoor elke strook beter overvloeit in het geheel. Gesneden stroken zorgen voor een scherpe lijn, dit wil je juist voorkomen bij het knutselen met papier-maché.
- Lijmen/Plakken. Het tweede ingrediënt is lijmpasta. Giet wat witte lijm of houtlijm in een grote mengkom en voeg water toe om er een vloeibare pasta van te maken die in de papierstroken kan trekken. Een lijm-waterverhouding van 2 op 1 is ideaal.
Nu je weet hoe je je lijmpasta en papierstroken moet maken ben je klaar om te leren hoe je papier-maché kunt maken met behulp van een ballon als basis. Dit kan vervolgens gebruikt worden als basis voor het knutselen met papier-maché. Zo kun je bijvoorbeeld creaties maken voor Halloween, Kerst en nog veel meer.
- Voorbereiding. Scheur je kranten in stroken, maak de lijmpasta en blaas een ballon op.
- Laat intrekken. Giet de lijmpasta in een kleine of ondiepe bak. Doop een krantenstrook in de lijmpasta en laat het intrekken.
- Lijm de stroken. Plaats de ballon op een grote kom of kleine emmer om te voorkomen dat de ballon gaat rollen. Schud overtollige lijmpasta van de krantenstrook en lijm de strook op de ballon. Gebruik je vingers of een kwast om de randen van de strook glad te strijken.
- Herhaal het proces. Lijm meer stroken op de ballon zodat ze elkaar kunnen overlappen. Als je het hele oppervlak hebt bedekt, strijk dan eventuele vouwen glad met je vingers of een kwast.
- Maak lagen. Creëer een tweede en derde laag van krantenstroken. Let op: elke laag moet het volledige oppervlak van de ballon bedekken.
- Laat drogen. Laat je papier-maché project drogen in een kom of emmer en draai deze om de paar uur om. Je kunt ook het geknoopte uiteinde van de ballon gebruiken om je papier-maché project binnenshuis aan een waslijn te hangen.
- Verwijder de ballon. Het duurt ongeveer twee tot drie dagen voordat een papier-maché project volledig droog is. Wanneer je project droog is, pak dan het geknoopte uiteinde van de ballon vast en gebruik een speld of geslepen potlood om de ballon te laten klappen en vervolgens te verwijderen.
Met verf en andere accessoires kun je vervolgens je papier-maché project versieren en er bijvoorbeeld een heteluchtballon, pompoen of paasei van maken. Je kunt krantenstroken ook op een skelet van draadgaas/kippengaas leggen waardoor je afgietsels kunt maken van elk denkbaar object.
Deel je eigen projecten