Epdm lijmen klinkt misschien lastig, maar je behandelt het net als andere rubbersoorten. Het enige waar je rekening mee moet houden is het doel: waar heb je het precies voor nodig? Lees verder en ontdek welke lijm het beste past bij jouw rubberproject.
Rubber is een veelgebruikt natuurmateriaal. Het is sterk en taai, maar gelukkig wel makkelijk te repareren – beter voor de portemonnee en de wereld. Je vindt rubber onder andere in schoenen en laarzen, regenjassen, spoelgoed, tuinslangen, rubberen afdichtingen en meer. Als je weet hoe je rubber moet lijmen, kun je dus makkelijk een paar schoenen nieuw leven inblazen.
De beste manier om rubber aan elkaar te lijmen is met contactlijm. Voor complexere, zwaardere klussen of bouwwerkzaamheden wil je een epoxy- of lijm op siliconenbasis gebruiken.
Maar voor dagelijkse reparaties in en om het huis is een contactlijm de beste optie om rubber te lijmen. Welke contactlijmen raden wij aan?
Een goede optie is onze Pattex Contactlijm Tix-Gel. De zeer duurzame formule is waterbestendig en bestand tegen schokken, trillingen en extreme temperaturen. Deze contactlijm heeft daarnaast een speciale no-drip formule (hij druipt niet) en hij droogt doorzichtig op. Dit betekent dat je reparaties heel secuur en absoluut onzichtbaar zijn – ideaal!
Als je een materiaal wilt lijmen dat voortdurend beweegt en buigt, zoals schoenzolen, raden wij je aan dit te doen met onze Pattex Vloeibare Contactlijm. Deze lijmen hebben een unieke formule waardoor ze flexibel en sterk zijn. Je kunt ze gebruiken voor allerlei soorten schoenreparaties, van het repareren van grote scheuren tot het opvullen van kleine gaatjes.
Daarnaast zijn beide contactlijmen geschikt voor andere materialen zoals kunststoffen, zacht PVC, hout, leer, rubber en kurk.
Hieronder vertellen we hoe je rubber kunt lijmen (op rubber of op andere materialen). In het voorbeeld hieronder kiezen we voor de Pattex Contactlijm Tix-Gel.
Neem bij het lijmen altijd passende veiligheidsmaatregelen in acht: draag handschoenen en werk in een goed geventileerde ruimte.
Zo ga je te werk:
- Bereid de oppervlakken voor. Zorg ervoor dat de oppervlakken die je wilt lijmen schoon en droog zijn. Je kunt rubber ontvetten met een ontsmettingsalcohol.
- Pas de onderdelen in elkaar: Om zeker te zijn dat alles past, pas je de onderdelen vooraf in elkaar.
- Breng de lijm aan. Knijp een kleine hoeveelheid lijm op één van de oppervlakken.
- Druk de oppervlakken tegen elkaar aan. Houd ze 15 tot 30 seconden op hun plaats terwijl de lijm uithardt.
- Laten drogen. Voor het beste resultaat laat je het voorwerp minimaal vijf minuten met rust. Het kan tot 24 uur duren voordat de lijm volledig is uitgehard.
- Opruimen. Verwijder overtollige natte lijm met een doekje. Is de lijm al droog, dan kun je het verwijderen door de lijm voorzichtig weg te krabben, of gebruik te maken van een oplosmiddel. Test het oplosmiddel altijd eerst op een onopvallend stuk.
Waar moet je nog meer op letten? Als je rubber wilt lijmen met kunststoffen, gebruik dan een speciale kunststoflijm die ook geschikt is voor speciale, lastig te verlijmen soorten plastic.
Deel je eigen projecten